Viktiga saker att tänka på då man väljer ny tandläkare

Det är viktigt med regelbundna tandläkarbesök. Trots detta är det många som skjuter upp besöken. Några har tyvärr inte råd, andra är rädda medan vissa hellre lägger pengarna på annat.

Regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist säkerställer en god tandhälsa då den gör att problemen upptäcks i tid. Många tycker att det är dyrt att gå till tandläkaren och skjuter gärna upp besöken i tron om att de sparar pengar. Men oftast blir det i stället dyrare då fel som kanske hade kunnat förhindras om man gått tidigare hinner uppstå. Detta får ofta till följd att man måste genomgå kostsamma behandlingar för att komma tillrätta med problemen. Det finns även de som av rädsla för att det ska göra ont skjuter upp sina besök. Då kan man istället välja att gå till en klinik specialiserad på att behandla dem med tandläkarskräck. Tekniken har också utvecklats och behandlingarna har blivit bättre och smärtfria.

Ibland blir det enklast om hela familjen går till samma tandvårdsklinik

Ibland kan man även skjuta upp besöken på grund av tidsbrist och att man har långt till sin tandläkare. Då kanske det är bättre att man byter tandvårdsklinik och istället väljer en tandläkare i närheten av där man bor eller arbetar. På så vis blir det enkelt att hinna med besöket före eller efter jobbet och man skjuter inte lika lätt upp det.

Är man en hel familj med barn kan man dessutom spara mycket tid genom att välja en tandläkare i närområdet som alla kan gå till. Är barnen lite större kan de även gå på sin kontroller själva på väg hem från skolan och man slipper skjutsa. Tänk även på att välja en tandläkare som även erbjuder akuttider. Detta kan vara extra viktigt om man har barn.

Priserna mellan olika kliniker kan skilja

I Sverige kan man välja att gå till Folktandvården eller att gå till en privatklinik. Detta innebär att priserna på olika behandlingar och undersökningar kan skilja mellan de olika klinikerna. På tandvårdsklinikernas hemsidor brukar det finnas prislistor så att man enkelt kan jämföra.

Viktigt att känna till är ändå att en tandläkare alltid innan en behandling påbörjas ska kunna ge en korrekt prisuppgift på vad det kommer att kosta. Men man bör självfallet även välja en klinik som kan erbjuda de behandlingar som man kan tänkas behöva. Det kan vara barntandvård, tandreglering, implantat, rekonstruktion, käkkirurgi, tandblekning med mera.

1 Sep 2020