Om barns tänder

Barn gör ju som vi, vuxna, gör. Det är så de lär sig allt som de behöver lära sig. De lär sig prata genom att härma de ljud och ord som vi säger. De iakttar oss och gör som vi gör på morgnarna, när vi rakar oss, eller borstar tänderna. Snart nog vill de också borsta sina tänder och vi ger dem glatt små, söta tandborstar med någon älskad sagofigur på – men hur rena blir barnens tänder, egentligen? Barn äter ju också sötsaker, tidigt i åldrarna, och behöver borsta rent sina tänder. Många föräldrar tänker att det inte spelar så stor roll om barnens tänder är så rena, då de ändå förlorar sina mjölktänder, men bakterierna i munnen tenderar att stanna kvar i munnen, om man inte borstar bort smutsen och bakterier som bildas i munnen av socker och annat sött.

Föräldrar bör borsta barns tänder

Även om barnen själva vill borsta sina tänder är det viktigt att föräldrarna är med och borstar dem. Även om de vill borsta tänderna själv, är det viktigt att införa det som rutin; att efter att de har borstat dem själv, ska mamma eller pappa borsta dem. På så sätt ser du som förälder till att barnens tänder blir rena varje dag. Och inget barn vill ju drabbas av tandvärk – även om det skulle drabba de små mjölktänderna, som sedan ska ramla av. Tvärtom – ju längre som barnen har kvar sina mjölktänder, desto bättre är det för deras munhälsa. Ju senare i livet som de får sina permanenta tänder, desto mer skyddade är de. De permanenta tänderna ska ju sedan hålla under många år som barnet sedan är vuxen.

Välj små tandborstar

Det är viktigt att välja små tandborstar till barnen så att det blir lätt att komma åt överallt i munnen. Väljer man en för stor borste kan barnet känna obehag när man ska borsta i barnets mun. I värsta fall kan de få kräkreflexer och vill inte öppna munnen för tandborstning fler gånger. En för stor tandborste kan skapa obehag för barnet. Helst vill man ju att rutinen för tandborstning morgon och kväll ska bli en rolig händelse för barnen. Och ja, det är viktigt att borsta barnens tänder även på morgnarna.

Välj tandkräm som de gillar

Ska man få barnen att öppna munnen och frivilligt borsta sina tänder och låta mamma eller pappa borsta dem, är det viktigt att välja en tandkräm som de gillar, både när det kommer till smak och utseende på tandkrämen. Det är viktiga är att alltid kontrollera att tandkrämen innehåller fluor, men är det så att barnen vill använda samma slags tandkräm som föräldrarna använder, kan man bara ta lite grann tandkräm på tandborsten.

Låt barnen testa tandtråd

Eftersom det är viktigt att barnen får in rutiner så tidigt som möjligt att använda tandtråd, kan man med fördel införa det på kvällarna. Låt barnen testa tandtråd, eller tandsticka för att få bort sådant som inte tandborsten får bort. En tandsticka kan vara roligare för barnet att använda, men se till så att barnet inte går med tandstickan kvar i munnen, då barnet kan skada sig illa om det finns en tandsticka i munnen och de ramlar. Och ramlar gör alla barn.