Om tandlossning

Tandlossning – bara ordet får en att rysa av obehag. Många tänker på tandlösa gubbar och gummor, och värst är väl barndomens föreställning om tandlösa häxor. Varför just häxor är tandlösa är svårt att svara på – kanske det beror på att de flesta häxor avbildas som gamla tanter, och gamla tanter, åtminstone förut, för sisådär 100 år sedan, var ofta tandlösa. Att tandlossning fortfarande i modern tid, trots alla som borstar sina tänder morgon som kväll, är den vanligaste sjukdomen är svårt att tro. Men ska man tro tandläkarna, så är parodontit, som tandlossning heter på medicin-språk, en vanlig sjukdom i Sverige, bland vuxna.

Symtom på parodontit

Just det faktum att parodontit är vanligt bland vuxna i Sverige, visar att det är lätt att drabbas av sjukdomen, och att vi inte behöver skämmas om vi drabbas. Parodontit bildas av att en bakterie som orsakar sjukdomen åstadkommer inflammationer i tandköttet. Får bakterien hållas, skapas så småningom en ficka mellan tanden och tandköttet. Detta leder på sikt till att tanden lossnar. 

Ett friskt tandkött är inte känsligt och börjar inte blöda när du till exempel borstar tänderna, eller tar med tandtråd mellan dem. Om du har ett friskt tandkött, sluter tandköttet om varje tand. Har du däremot råkat få en inflammation i tandköttet, kan det börja blöda och göra ont när du borstar tänderna. Om du har fått ömmande tandkött bör du gå till en tandläkare som undersöker tänderna och tandköttet. Då kan du få svar på frågan om du har drabbats av inflammation i tandköttet.

Det bör man göra

Om du har varit hos tandläkare och hon, eller han har konstaterat att du har en inflammation i tandköttet; parodontit, så behövder du inte drabbas av panik. Det går faktiskt att åtgärda på egen hand. Om du ser till att borsta i mellanrummen mellan tänderna, använda tandtråd och använda en mellanrumsborste, kan du bli kvitt bakterierna som ger tandköttsinflammationen. Det kan läka inom ett par veckor om du borstar konsekvent och är noga med munhälsan. Var särskilt noggrann med rengöring just på det ställe som det blöder. Man kan inte bota parodontit med någon slags penicillin eller antibiotika, Det räcker med att borsta bort bakterierna och sköta om tänderna för att häva den. Det du kan göra, är att gå till din tandläkare och få bra råd och tips om hur du bör göra för att sköta om tänderna så att du slipper parodontiten.

Så lätt kan du bli kvitt parodontit

1. Borsta tänderna noggrant både på morgonen och kvällen!

2. Gör rent mellan tänderna med tandtråd och mellanrumsborste – och tandkräm med fluor. Behöver du dessutom mer fluor än det du har i din tandkräm finns det fluortabletter som du kan låta smälta i munnen.

3. Sluta röka och snusa! Vi vet att det inte är lätt. Skulle det vara det, hade väl alla slutat genast. Men det finns hjälp att få – prata till exempel med din tandläkare om tips och råd om hur du kan sluta. De flesta vårdcentraler har grupper för pepp av varandra för dem som vill sluta röka. Prova!

4. Gå regelbundet till tandläkare.

Lycka till!