Vägen till tandimplantat

Att ha fungerande tänder är viktigt. Att därför dagligen rengöra dem för att upprätthålla tandhälsan är viktigt. Detta gäller oavsett om det är ens egna fasta tänder eller implantat.

Att även regelbundet besöka tandläkaren för kontroller är viktigt. Men det är särskilt viktigt att inte hoppa över besöken om man har tandimplantat. Tandimplantat är en långsiktig investering och det är jätteviktigt att de sköts. Artificiella tänder kan självfallet inte drabbas av karies men implantaten i tandbenet kan lossna om det kommer in för mycket bakterier i fickan runt implantaten. Detta i sig kan göra att benet som implantaten är fästa i luckras upp och implantatet lossnar. Därför är det viktigt att hos en tandhygienist lära sig hur man bäst rengör ett tandimplantat med olika slags borstar och tandtråd. Att också regelbundet gå på kontroller är viktigt för att säkerställa munhälsan.

Personliga fasta tänder ger en bättre känsla då man tuggar

Har man problem med sina tänder och funderar på att skaffa tandimplantat ska man vända sig till en klinik som är specialiserad på detta. Varje person är unik och kräver en individuell handlingsplan vid insättning av tandimplantat. Så långt det går är det bästa oftast att behålla sina egna tänder och istället behandla med funktionella tandbroar. Detta för att våra egna tänder har nerver i och runt tandroten som bidrar till mer känsla då man tuggar mat. Tandimplantat läker in i benet som de fästs i men har inga nerver och kan därför inte ge känslan som man får då man biter eller tuggar och det finns heller inte den svikt som en vanlig tand har. Det finns alltså en del att fundera över innan man bestämmer sig för tandimplantat.

Tandimplantat är inte lösningen för alla

Tandimplantat är tyvärr inte för alla. Att därför vända sig till en klinik som är öppen med detta och inte bara ser till pengarna är viktigt. Det finns kliniker som ger gratis konsultation där man även går igenom för- och nackdelar med implantat. Man får även reda på hur operationen går till och hur stort ingrepp som behövs. Behandlingen ser olika ut för alla och anpassas efter person och behov. Att diskutera patientens behov och önskningar vid en konsultation är även viktigt för att undvika orealistiska förväntningar. Kostnaden är också en viktig del att gå igenom då behandlingen ofta är dyr. En viss del brukar dock ingå i högkostnadsskyddet för tandvård men många tandläkare brukar även kunna erbjuda avbetalningsplaner.

19 May 2020