Tandvärk och problem med tänderna går sällan över

Tandvärk, skadade tänder och svullet tandkött är några av de anledningar som gör att man ibland måste uppsöka tandläkaren akut. Detta eftersom det även kan leda till många andra besvär.

Plötslig tandvärk, utslagna tänder eller lagningar som lossnat är vanliga orsaker till att man måste gå akut till tandläkaren. Men även en tand som plötsligt blivit missfärgad eller huvudvärk och ömmande tandkött kan kräva akut tandvård. Har man dessutom feber eller svullnader bör man snarast uppsöka tandläkaren för att undvika allvarliga komplikationer. Många obehandlade tandbesvär kan även leda till andra problem som koncentrationssvårigheter och problem med sömn, men även synsvårigheter. Tandvärk och problem med tänderna går sällan eller aldrig över av sig självt, utan ska istället åtgärdas så fort som det är möjligt. Vänta därför aldrig med att gå till tandläkaren.

Ibland kan man behöva gå till tandläkaren akut

Anledningarna till problem med tandvärk kan vara många. Inte sällan är det visdomständerna som har börjat att titta upp och orsakar problem. Men även obehandlad karies som har fått verka en längre tid kan ge rejält med tandvärk. Då kan man först behöva göra en bakteriedödande behandling för att sedan vid ett senare tillfälle laga tanden när infektionen har gått över.

De flesta måste någon gång uppsöka tandläkaren akut. Därför kan det vara bra att redan från början välja en tandläkare som erbjuder både vanlig och akut tandvård. Det finns exempelvis tandvårdskliniker med akut tandvård i Norrköping, som även erbjuder allmäntandvård och estetisk tandvård.

18 Mar 2021