Stort utbud av estetisk tandvård i Malmö

Våra tänder är först och främst funktionella och fyller en viktig del i hela vår matsmältningsapparat. Dåliga tänder kan dessutom föra med sig stora följdsjukdomar - cancer, exempelvis - och det är också där den primära anledningen till varför man ska hålla sina tänder under uppsikt ligger. Att borsta tänderna dagligen, besöka en tandläkare någon gång per år samt att tänka på vad man äter ger goda förutsättningar till att behålla tänderna livet ut.

Men, för många så står funktionen tillbaka då det gäller tänderna. Man tänker snarare på det estetiska. Att ett leende kan förändra världen är ett känt talesätt - men vad händer om man inte vill le av rädsla för att visa sina tänder? Många känner skam över hur deras tänder ser ut. Det kan handla om skeva tänder, det kan handla om ett snett leende, det kan handla om att tänderna sitter för långt ifrån varandra eller om att tänderna i fråga har en gulare nyans än vad man skulle önska.

Estetisk tandvård har aldrig haft en högre prioritet inom svenska folktandvården. Man har prioriterat andra ärenden - med viss rätt också. Men, i takt med att den privata sektorn utvecklats så har också denna fråga hamnat i ett annat fokus. Estetisk tandvård är idag vanligare - och enklare att få - än någonsin tidigare. Bor du i exempelvis Malmö och är i behov av estetisk tandvård så är det bara att välja och vraka bland de olika tjänster som mottagningarna i staden erbjuder.

Exempel på estetisk tandvård

Vad kan man då få hjälp med inom estetisk tandvård i Malmö? Det vanligaste området handlar om gula, missfärgade tänder. Normen är att ha vita tänder; på samma sätt som man ser modellen i reklamen, skådisen i tv-serien eller killen i modemagasinet så vill man ha ett bländvitt leende. Det är långt ifrån en möjlighet för alla: vi har olika förutsättningar och inte minst livsstil och genetik är avgörande faktorer i frågan.

Dagens behandlingar för att få vita tänder är välutvecklade. Det kan innebära en klassisk tandblekning som ger en effekt i ett visst antal veckor, men det kan även handla om andra, mer permanenta, lösningar. Skalfasader är ett exempel på hur estetisk tandvård kan ge permanent vita tänder till en patient i Malmö. Vid en sådan behandling så fäster man ett skal - ofta av porslin - över tanden och det blir också den fasaden som syns utåt. Ett bra alternativ som håller i närmare 25 år - förutsatt att man väljer rätt tandläkarmottagning i Malmö.

Invisalign - den osynliga tandställningen

Ett snett bett kan även det korrigeras och likaså gäller för tänder som är sneda. Vanligt är att sådant korrigeras i ung ålder och då via den klassiska rälsen. En tandställning som fungerar - men som också syns väldigt tydligt. Den blir ofta pinsam att bära i vuxen ålder.

Här har en revolutionerande produkt inom estetisk tandvård nått marknaden. Detta i form av Invisalign - en tandställning som är osynlig och vars skenor är rakt igenom transparenta. Detta ger patienten möjligheten att korrigera sina tänder utan att det syns utåt. Man kan dessutom följa händelseförloppet - se utvecklingen vecka för vecka - genom en app i telefonen.

Estetisk tandvård gör skillnad för den enskilde individen. Det är inte en fråga om prioritering: det är en fråga om att ge bästa möjliga förutsättningar för oss alla. Ett leende förändrar, som bekant, världen. Estetisk tandvård ger oss all möjligheten att le utan att skämmas för våra tänder.

Här kan du läsa mer om estetisk tandvård.

17 Sep 2020