Oordning i tandraden?

Många av oss är obelåtna när det handlar om vårt utseende. När det gäller just tänderna finns det anledning att agera, eftersom en felaktig tandställning ofta medför fysiska problem.

Att ha ett felaktigt bett är ett oerhört vanligt problem. För vissa är det ett litet problem medan andra har det riktigt besvärligt. Det beror både på hur problemen ser ut och hur du upplever dem.

För vissa är problem med felställda tänder en plåga. Det kan medföra tandvärk, värk i käken eller rentav värk i hela huvudet. Maten blir inte tuggad på rätt sätt vilket kan leda till magproblem. Det är minst lika vanligt att sneda tänder medför ångest och minskat självförtroende. Man upplever det som “fult” och önskar förbättra även utseendet. Även detta är en typ av smärta och utgör ett fullgott skäl att göra en förändring.

Tandreglering i en modern värld

Den moderna världen kan erbjuda clear aligners snarare än fasta ställningar av metall. Tiden då en tandställning var enda sättet att få raka tänder är förbi sedan länge. Idag finns metoder för tandreglering som varken gör ont eller ens är synliga.

Vad är en clear aligner? Jo, en tandställning i klar plast, individuellt anpassad för varje person. Den kan tas av och på så att användaren kan ta ut den för att äta och för att borsta tänderna, exempelvis. En första modell korrigerar dina tänder lite grann. Sedan byter du till nästa och fortsätter så tills tandraden nått sin ideala form. Det tar lite tid men det syns inte och gör inte ont.

4 Jun 2021