Olika grader av akuta besvär

Hur gör man om man får problem med smärtor eller en skada i tänderna som behöver akut hjälp? Finns det någon man kan ringa eller ska man åka direkt till någon typ av akutmottagning på sin hemort?

Om man skulle få akuta tandbesvär så är det alltid bäst om man börjar med att ringa 1177. Men om det akuta tandbesväret innebär utslagna tänder, eller annan skada i munnen, där det blöder ymnigt eller om det är en käkskada, så kan man köra till akutmottagningen direkt. Går det så kan man kanske få hjälp att ringa till 1177 under vägen dit. När det gäller vanlig tandvärk eller olika tandskador så är det inte den vanliga akuten man ska vända sig till. Istället så ska man söka upp en akuttandläkare i Malmö, eller på den orten där man befinner sig.

Alltid ringa först

Eftersom akutmottagningar för tänder är lite annorlunda än den vanliga akutmottagningen så ska man alltid ringa först. När man gör det så kan man få besked på vart man ska vända sig och även ifall besvären verkar vara så pass allvarliga att man verkligen behöver en akuttid. Skulle besvären uppstå under dagtid på en veckodag så ska man ändå alltid ringa sin ordinarie tandläkare först. Det är den kliniken som känner till ens skadehistorik och som även kan bli den som får ta hand om behandlingen. Många gånger om man har fått en akuttid så får man nämligen bara en provisorisk eller tillfällig behandling.

14 Dec 2020