I Solna tar tandläkare emot alla patienter

Snus eller cigaretter är två kombattanter det diskuteras om. Idag är det populärt med snus hos båda könen. Läs vidare för att se vad tandläkare i Solna kan berätta om snus och munhälsa.

Muntliga myter har en förmåga att bli etablerade sanningar på internet. Även om det finns de som kämpar för att få andra att förstå att det är en myt och att påståendet inte är sant lever myterna kvar. En av dessa myter som involverar tänder och munhälsa är att snus är bra för tänderna.

Idag är det många som väljer att snusa istället för att röka. I takt med att portionssnuset återfinns i olika smaker blir snus ett alternativ hos allt fler, både killar och tjejer. Det finns de som tror att de kan dölja sitt snusande för sin tandläkare i Solna, det är bara att glömma. Snus, oavsett om det är portionssnus eller lössnus ger ett skavsår då det nöter på tandköttet. Snus motverkar inte karies, berättar tandläkaren.

För de som tänker att det är bättre med nikotinfria snussorter är det också dags att tänka om.

Ofta innehåller nikotinfritt snus sockerarter istället som ökar risken för karies rejält. Det finns inga vetenskapliga bevis på att snus motverkar karies, vilket myten säger. Däremot har man sett att snusare tenderar att småäta mindre mellan måltiderna vilket är positivt för tänderna. Snus tar inte död på farliga bakterier i munnen. Det ska finnas bakterier i munnen. Snuset ger snarare obalans mellan de olika bakteriestammarna.

29 Sep 2021