En osynlig tandställning

Det är något som mänskligheten har längtat efter i decennier. Slippa den otympliga tågrälsen som syntes på lång väg. Men nu finns den äntligen och har hjälpt många till ett vackert leende.

En tandskena som skiljer sig markant från den gamla sortens tandreglering. Inte bara genom att inte synas. Teknikens framgångar har även gjort det möjligt att via ett datorprogram kunna se slutresultatet innan behandlingen ens har börjat. Så hur går det egentligen till när man använder Invisalign? Och hur lång tid tar det att rätta till tänderna?

Ett steg i taget

Den som gjort exempelvis bettskenor förr vet hur det känns att sätta tänderna i “degen” som ska bli formen för skenan. Inget vidare, eller hur? Men den nya skenan skapas genom att först ta en röntgenbild på tänderna och sedan skapa bettskenan digitalt.

En fråga är kanske hur en bettskena ska kunna skapa en rak och fin tandrad. Här kommer det genialiska in. Via ett datorprogram kan man bestämma vilka tänder man vill flytta en liten bit. Sedan gör man skenan som patienten får använda i två veckor. Då är det dags för nästa tandläkarbesök där man får en ny skena. Så fortsätter man tills man fått det önskade resultatet.

Bettskenan sitter i hela tiden förutom när man borstar tänderna. Hur lång behandlingstiden är beror på hur mycket man vill korrigera. För att få mera information kan man söka på behandling med Invisalign i Malmö. Att boka tid för en konsultation är det bästa sättet att få korrekt information för de egna behoven.

25 Feb 2021