En annorlunda tandläkare

Är det verkligen dags att besöka en tandläkare? Räcker tiden dåligt till eller är du tveksam till behandling och hur du vill prioritera? En tandläkare med moderna öppettider kan passa dig.

Det är viktigt att sköta om sina tänder. Ingen nu levande vuxen människa kan ha undgått att få höra den frasen ett antal gånger under livet. Det är dessutom ett alldeles sant påstående. Att inte ta hand om sina tänder leder oftast till stor smärta och stora kostnader. Ingetdera är roligt.

Att sköta tänderna kan väl egentligen delas upp i två olika delar. Den första handlar om egenvård. Att ta hand om sina tänder på hemmaplan sparar många och dyra bekymmer. Använda en bra tandborste regelbundet och se till att det inte sitter kvar matrester i fickor och mellanrum är grundläggande hygien. Att begränsa bruket av översockrade drycker är ett annat tips som inte är dumt - det är osmart att skaffa sig mer karies än nödvändigt.

Den nödvändiga tandvården

När du är klar med att sköta dina tänder hemma är det dags för proffsen att göra sitt. Du har gjort grundjobbet genom att ta hand om tänderna men du kan inte se allt. Tandläkaren har instrumenten och kunskaperna. När du väljer att besöka tandläkaren en gång om året fast du inte har problem gör du dig själv en stor tjänst. Genom att låta yrkespersonerna undersöka dina tänder får du chansen att ta tag i problem innan de blir stora. Ibland är läget annorlunda. Att man skadar tänder vid exempelvis cykelolyckor är tyvärr alldeles för vanligt. Ett fall innebär ofta en tandskada av mer eller mindre allvarligt slag. Då kan det vara bråttom om man vill rädda sin utslagna tand.

Hur ser din idealtandläkare ut?

De flesta av oss uppskattar inte ett tandläkarbesök på alla sätt och vis. Det går sällan att bortse ifrån att det kan kännas obekvämt eller att det förorsakar smärta. Desto mer behöver du välja tandläkare med eftertanke och omsorg. En viktig del är att en tandläkare ska vara lättillgänglig. Att kunna komma in akut kan göra stor skillnad. Det beror dels på tillgänglig personal och dels på klinikens öppettider. En modern klinik är medveten om detta och ser till att alltid ha jourtider tillgängliga. Viktigt är också att tandläkaren inte håller öppet mellan 10-15 utan ser till att mer generösa öppettider gäller.

Sist men inte minst handlar det om inställning. En bra tandläkare har kunskaper och förståelse för patientens behov. Läs mer och hitta en bra tandläkare på denna sida: https://www.tandläkaremalmö.com

24 Jul 2020